Rodzaje kalek termotransferowcyh i ich zastosowanie?

1. Budowa kalki termotransferowej

Aby zrozumieć działanie kalki należy poznać jej budowę. W teorii jest to bardzo prosty produkt, ale aby wyprodukować kalkę termotransferową potrzebne jest spore zaplecze technologiczne. Na świecie działa tylko kilkanaście firm które produkują kalki termotrnasferowe pozostałe firmy to dystrybutorzy. Producenci zazwyczaj nie sprzedają kalek konsumentom ponieważ konfekcjonują surowiec na dużych jambo-rolach, które dystrybutorzy rozcinają na mniejsze rolki pasujące do drukarek etykiet.

Prosty schemat poniżej pokazuje jak kalka jest zbudowana.

Nośnik to w uproszczeniu cienka folia najczęściej PET na której nakładana jest lakiernicza warstwa bazowa. Powłoka lakiernicza składa się z wosku, żywicy syntetycznej, barwników i dodatków w różnych proporcjach. Rodzaj powłoki lakierniczej określa właściwości folii termotransferowej. Powłoka spodnia zawiera barwnik i jest matowa, to ta strona kalki musi przylegać do etykiet.

Budowa kalki termotransferowej

Kalki do głowic płaskich i głowic krawędziowych.

Możemy wyróżnić również kalki do drukarek z głowicą krawędziową i bardziej popularnych drukarek z głowicą płaską. Drukarki z głowicą krawędziową to zazwyczaj urządzenia przemysłowe do bardzo szybkiego druku, dlatego też wymagają wysokiej jakości kalki. Kalki krawędziowe nie różnią się budową od kalki do głowic płaskich, ale sam proces produkcji jest już znacznie inny.

2. Rodzaje i typy kalek termotransferowych.

Wyróżniamy trzy główne typy kalek do druku termotransferowego są to kalki woskowe, woskowo-żywiczne oraz żywiczne. Należy również pamiętać że wszystkie typy kalek występują odpowiednio do drukarek z głowicą płaską i głowicą krawędziową.

Kalki Woskowe zwyczajowo stosowane są do druku etykiet papierowych.

Kalki Woskowo-Żywiczne wykorzystywane są przy druku niektórych etykiet papierowych, etykiet powlekanych lakierem lub z tworzyw sztucznych.

Kalki Żywiczne dedykowane są do etykiet foliowych, metalizowanych, z różnych tworzyw sztucznych. Kalkę żywiczną używa się również do etykiet tekstylnych. To dzięki niej druk nie spiera się nawet w większych temperaturach prania.

Uwaga!

Istnieje bardzo dużo rodzajów kalek, różnej jakości i o różnej specyfikacji, dlatego najlepiej aby to producent etykiety podał informację jakiej kalki należy użyć aby wydruk był czytelny i trwały.

Przykładowo do znaczników okablowania które wytwarzane są z PCV zalecana jest wysokiej jakości kalka żywiczna AXR8. Standardowa kalka żywiczna będzie bezużyteczna, ponieważ nie wgrzeje się w znaczniki.

https://www.zarten.pl/produkt/kalka-axr8-55-zywica-premium-do-oznacznikow-kablowych-partex/

Kalki występują również w różnych nawojach co jest bardzo istotne ponieważ niektóre drukarki obsługują tylko jeden typ nawoju.

Nawój typu IN – kalka nawinięta bartnikiem do środka rolki.

Nawój typu IN

Nawój typu OUT – kalka nawinięta barwnikiem na zewnątrz rolki.

Nawój typu OUT

Autor: Damian Szląskiewicz, tel: 882-421-594

Zadzwoń

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce Prywatności.Korzystając z serwisu akceptujesz jej postanowienia. Więcej informacji

Operatorem Serwisu zarten.pl jest ZARTEN Zbrojewscy Sp.J. z siedzibą w Łodzi, ul. Postępowej 18. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób: Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. „ciasteczka”). Poprzez zapisywanie technicznych logów na poziomie serwera www. Poprzez zapisywanie logów dokumentujących procesy rejestracji usług. Poprzez zapisywanie logów dokumentujących sposób korzystania z Panelu Klienta. Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP) Serwis może zapisać informację ułatwiającą powiązanie danych w formularzu z adresem e-mail użytkownika wypełniającego formularz. W takim wypadku adres e-mail użytkownika pojawia się wewnątrz adresu url strony zawierającej formularz. Dane podane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż za zgodą użytkownika. Dane podane w formularzu mogą stanowić zbiór potencjalnych klientów, zarejestrowany przez Operatora Serwisu w rejestrze prowadzonym przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np w celu dokonania procesu obsługi zgłoszenia serwisowego lub kontaktu handlowego. Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre usługi – w szczególności dotyczy to przekazywania informacji o posiadaczu rejestrowanej domeny do podmiotów będących operatorami domen internetowych (przede wszystkim Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa j.b.r – NASK) , lub też podmiotów, z którymi Operator Serwisu w tym zakresie współpracuje. Serwis korzysta z plików cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach: tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła; określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/ Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać: czas nadejścia zapytania, czas wysłania odpowiedzi, nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP, informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP, adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik, informacje o przeglądarce użytkownika, Informacje o adresie IP. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony. Dane powyższe nie są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem. Logi rejestratorów usług oraz panelu zapisują informacje powiązane z identyfikatorem użytkownika. Zapisaniu mogą podlegać informacje takie same, jak w wypadku logów serwera, a także dodatkowe informacje, charakterystyczne dla danego procesu rejestracji lub obsługi panelu, jak na przykład informacje o wywoływanych funkcjach czy też wybieranych parametrach. Zapisaniu wraz z powyższymi podlegać mogą wszelkie dane wprowadzone przez użytkowników w toku korzystania z rejestratora usługi lub panelu. Logi są wykorzystywane w celach statystycznych oraz diagnostycznych, a także w procesach obsługi Klientów, korzystających z Serwisu. Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych. Dane umożliwiające identyfikację osoby fizycznej są udostępniane wyłączenie za zgodą tej osoby. Operator może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www

Zamknij